In welke landen kan ik met de Euro betalen?

Shopping 1761230 1280

Tijdens jouw autovakantie betalen met de Euro in: Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal, Griekenland, Kroatië en Turkije! In de Europese unie en het invoeren van de gezamenlijke munteenheid de Euro, kan je als reiziger nu in vele landen met je eigen "Nederlandse geld" betalen. Ook betaal je in geheel Europa eenvoudig en veilig met een creditcard.

Tijdens de autovakantie betalen met de Euro

eurolanden

Je kan in de volgende Europese landen betalen met de Euro: Spanje, Portugal, Cyprus, Malta, Italië, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Ierland, Oostenrijk, Estonia, Finland, Luxemburg, Slowakije, Slovenië en uiteraard België. In al deze landen wordt net als in Nederland de Euro als munteenheid gevoerd. Je hoeft dus niets om te rekenen of een andere valuta uit de geldautomaat te pinnen. Je kan eenvoudig in elke winkel, restaurant of bar met "uw eigen Euro" betalen.

De Euro in niet Eurolanden

Naast de Europese landen waar net als in Nederland met de Euro wordt betaald, zijn er ook niet-Euro-landen waar je kan betalen met de Euro. Landen als Turkije, Bulgarije en Kroatië zijn gek op de Euro. Ook in Marokko en Egypte is de Euro welkom. Zij hebben vaak liever dat je met de Euro betaald dan met hun eigen valuta. Let wel dat je altijd duurder uit bent. De wisselkoers wordt uiteraard in het voordeel van de winkelier of uitbater berekend.

De Euro in Turkije

In de zomer van 2016 wordt in Turkije een omrekenfactor van 3 gebruikt. Een rekening van 120 Turkse Lira kan je dus tevens betalen met 40 Euro. Wij hebben een test gedaan en deze rekening betaald met onze bankpas (ING). Voor deze nota van 120 Lira is ca. 35 Euro van onze bankrekening afgeschreven. Als vuistregel zou je dus kunnen hanteren dat met de Euro betalen in Turkije zo'n 15% duurder is dan met je bankpas.

Zekerheid met Creditcard betalingen

Met een Creditcard ben je verzekerd van betaling. Er is altijd een vast voorgesteld saldo beschikbaar. Ook zijn credit cards, bijvoorbeeld van de ANWB, overal in Europa geaccepteerd. Ben je onzeker over de veiligheid? Het is zeker bekend dat er veel fraude met creditcards wordt gepleegd, dit is vooral in bepaalde toeristische gebieden en grote steden. Echter kan je gerust zijn van jouw bankrekening, want een creditcard is volledig verzekerd tegen fraude.

Ook goed om te weten is dat al je betalingen met een creditcard verzekerd zijn. Bijvoorbeeld in geval van oplichting of dubbele betaling.